06 jun Feministbrev 194 – Anspänning
Sveriges regering har beslutat om att ansöka om Natomedlemskap. Motivet är att öka säkerheten för alla människor i det här landet men resultatet blir det motsatta. Riskerna ökar. Nato är en militärallians som baseras på hotet om användning av kärnvapen. Sverige bidrar genom beslutet till en mer militariserad och polariserad värld med ökade spänningar i en redan spänd situation.
Efter släppet av den senaste IPCC-rapporten deltog över 1000 forskare i globalt koordinerade civila olydnadsaktioner, bland annat vid Lunds universitet. Forskarna ockuperade regeringsbyggnader, kedjade fast sig i investeringsbanker och undrade med gråten i halsen varför de inte blir tagna på samma allvar som pandemins vetenskapsmän.
Ett internationellt klimatmöte har just avslutats i Stockholm. På invigningen uppmanade FN:s generalsekreterare alla att sluta se BNP-tillväxt som mått på utveckling och välmående. – Vi måste byta kurs nu och avsluta vår vansinniga och suicidala krig mot naturen, sade han. Unga, vars framtid det gäller, fick inte komma in.
Nu börjar delar av klimatrörelsen demonstrera mot varandra. Nätverket ”Återställ Våtmarkerna” demonstrerade mot Friday for Futures stora klimatdemonstration i Stockholm i lördags, med uppmaningen ”Sluta marschera – börja agera!”
Desperationen växer. Orden räcker inte till. Då finns poesin. Som här, i poeten Lina Ekdahls nyskrivna dikt ”Anspänningen” :
”Fåglar ramlar
från tak och grenar
det är den extrema hettan
den indiska
extrema hettan
det är det extrema tillståndet
anspänningen
den svenska
extrema anspänningen
vi sträckor oss
likt hungriga taltrastar
ge oss vapen
stora tunga pansarfordon
ge oss bomber mera vapen
det som kan räddas måste bombas
ursäkta
där blev det fel
lätt hänt
och bör vara förlåtet
det som kan förlåtas måste förlåtas
det som kan räddas måste räddas
så ska det givetvis vara
ursäkta
det är anspänningen
doften från syren och krut
hettan
kringströdda övergivna
ramlar
ber kommande generationer
ursäkta oss
förlåt
ty vi vet icke vad vi gör”
Gudrun
(texten är även publicerad som krönika i FemPers)