Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev 189 – Nu går skam på torra land

Ordspråket ”nu går skam på torra land” går tillbaka till mitten av 1660-talet och betyder att skammen är så stor att den flödar över, den väller fram som en flod. Och det borde den ju verkligen göra. Den borde välla fram som en flod ut ur AP-fondernas styrelserum. Särskilt Andra AP-fondens rum. Men det gör den inte. Så kanske det är vi som får välla in istället, som en flod av människor som kräver att våra pengar inte ska användas på det här sättet!

 

Visste du att över två miljarder kronor i svenska pensionspengar går rakt ner i elva diktaturers fickor? Pengarna går direkt in i statskassan – helt utan krav på fackliga eller mänskliga rättigheter? Över två miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar har alltså lånats ut direkt till elva diktaturer! Läs här: https://arbetet.se/2022/01/17/pensionspengar-diktatur-andra-ap-fonden/.

 

Sommaren 2013 störtas Egyptens första folkvalda regering. Sedan kuppen har militärregimen riggat val och ändrat grundlagen för att säkra president al-Sisis makt. 2018 upplöstes alla fria fackföreningar med tvång. Ett fåtal har lyckats registrera sig och har på pappret rätt att verka lagligt, men är ständigt utsatta för myndigheternas trakasserier.

Sedan kuppen har Andra AP-fonden genom köp av statsobligationer lånat ut 397 miljoner kronor av svenskarnas pensionspengar direkt till den egyptiska statskassan.

En obligation är ett lån, i det här fallet till en stat, och är inte förknippad med några krav på att staten ska leva upp till politiska eller mänskliga rättigheter. Det handlar alltså om pengar som den egyptiska militärregimen kan spendera helt efter eget behag, så länge de betalas tillbaka med ränta inom några år.

I december i 2020 fördömde EU-parlamentet ”än en gång och i starkast möjliga ordalag det fortsatta och tilltagande förtrycket från statliga myndigheter och säkerhetsstyrkor i Egypten mot de grundläggande rättigheterna”.

Egypten rankas dessutom av världsfacket Ituc som ett av världens tio värsta länder för arbetare.

Men Egypten är inte den enda diktatur som drar nytta av svenska pensionspengar. Länder som Bahrain, Kazakstan och Kina får också världsfackets bottenbetyg: ”Ingen garanti för rättigheter”.

Andra AP-fonden har lånat ut pengar till samtliga dessa länder. Det framgår av Arbetet Globals granskning av fondens aktuella och tidigare innehav.

– Det här underminerar kampen för demokratiska principer som Sverige driver på i många länder, inte minst genom sitt bistånd, men också som någon slags demokratiambassadör runt om i världen, säger människorättsjuristen Parul Sharma.

 

Så vad gör vi? Organiserar oss förstås. T.ex. i Fria Pensionärer, www.friapensionarer.se, som i flera år arbetat för att pensionspengarna ska få fötter, dvs vi, du och jag, ska gå till banken och fråga var våra pengar är och se till att de inte används till att kränka mänskliga rättigheter och/eller kriminell miljöförstöring.

Vi har digitalt Årsmöte på fredag, 21 januari, kl 18. Alla gamla och nya medlemmar är välkomna. Länken är https://us06web.zoom.us/j/84501516656?pwd=K3owbzEyaDdVeVdsc2VRTGxDcHZZdz09

 

 

Gudrun