Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Ny klimatallians kräver krisberedskap – feministisktperspektiv.se

Klimatet är inte en höger-vänsterfråga enligt den nya Klimatalliansen som lanserades på måndagen. Syftet med samarbetet är att få både politiker och företag att öka takten i arbetet med klimatfrågor, rapporterar tidningen Syre.

Alliansen samlar personer med olika erfarenheter, bland dem Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, tidigare biskopen KG HammarMariam Jallow Tholozan, från Grönt initiativ Järva, författaren Mats Söderlund, tidigare statsrådet Kristina Persson, imamen Awad Olwan och människorättsjuristen Parul Sharma. Tillsammans har de presenterat sina sammanlagt 15 krav på DN debatt.

Läs mer här