Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev 159 – För våra barns och barnbarns skull!

I förra brevet skrev jag om varför jag tycker det är nödvändigt att vi höjer rösten och trycker på politiken när det gäller klimatkrisen.

Många delade min uppfattning och nu har det kommit så här långt:  https://www.facebook.com/events/2235320013357252/.

Vi ska alltså fylla Kungsträdgården i Stockholm den 6 april kl 15-18. Det blir tal, sång och musik från scenen.

Greta och henne vänner trycker på underifrån och vi 40- och 50-talister trycker på uppifrån. Vi som samlat ihop några årsringar har samma frihet som de unga. Karriären är gjord, posterna och positionerna har vi lämnat men erfarenheterna av hur viktigt det är att höja rösten har vi kvar.

Det här är en partipolitiskt obunden manifestation och självklart är alla åldrar välkomna. Någon är mor- eller farförälder, någon är förälder, någon är barn, någon är barnbarn. Någon är bara innerligt trött på att beslutsfattare inte fattar!

Så sprid budskapet och hitta varandra och samordna från din ort. Det ska bli fullt på tågen till Stockholm och fullt i Kungsträdgården!

Behöver du sovplats i Stockholm eller har du en säng att låna ut? Kontakta My Brottom på m.brottom@gmail.com.

Nu behöver vi bidrag till kostnaderna för manifestationen (hyra av Kungsträdgården, ska betalas i förskott) – Swish:a 073 7176697(Reidar Jönsson). Om många ger lite (eller gärna mycket förstås) blir det mycket!

Vill du ha mer info är det bara att du mailar mig, gudrun@schyman.se.

Ses där!

Gudrun