Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev nr 69 – Människan är inte där hennes skor står – …

Människan är inte där hennes skor står – utan där hennes drömmar finns!

 

Feministiskt initiativ är en historisk chans!

 

– en möjlighet  att använda dina egna livserfarenheter för att forma politik.

– en möjlighet  att göra den mentala resan från offer och utsatt, till aktör för förändring, både i ditt eget liv och i samhället.

– en möjlighet  att se din vardag och din livssituation tydliggjord och beskriven i termer av makt och mönster i stället för i termer av  personliga tillkortakommanden på temat ”det är ditt eget fel”.

– en möjlighet att se samband och sammanhang i stället för att få orättvisor presenterade som enstaka svårlösta och oförklarliga    problem, i en i övrigt fulländad demokrati.

– en möjlighet att reda ut begreppen, se vad som är mål och vad som är medel. Se att målet är jämställdhet och att medlet är att motarbeta diskriminering och stärka kvinnors mänskliga rättigheter

– en möjlighet att åstadkomma något så historiskt som ett paradigmskifte!

F!:s  värde och styrka ligger i att vi är en möjlighet. Som möjlighet inger vi hopp. Vi visar att något annat är möjligt. Vi förminskar oss inte som människor. Vi gör oss själva rättvisa genom att våga vara visionärer.

Att rösta på Feministiskt initiativ är en historisk chans! Ta den!

Våga vara feminist på valdagen den 19 september!

Gudrun Schyman

Tags: