Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev nr 67 – F! måste själva lägga ut valsedlarna

Det är valrörelse i turbofart och jag vill ge er information om två saker:

1. Feministiskt initiativ måste själva lägga ut valsedlarna i vallokalerna runt om i landet, både på valdagen den 19 september och i förvalslokalerna som öppnar nu på onsdag den 1 september. Alla händer och fötter behövs om det ska bli möjligt för människor att rösta på F! Den som lägger ut valsedlar måste inte själv rösta på F!. Det räcker med att anse att det är en demokratisk rättighet för varje medborgare att ha tillgång till alla partiers valsedlar i vallokalen. Det handlar alltså om en ren demokratiinsats.

Lägg till dig själv i vårt webbaserade system så kommer du att få kontakt med någon nära dig, som har valsedlar: http://fivalsedlar.se/. Dina uppgifter lämnas inte ut till obehöriga.

2. Det finns inga bortkastade röster i en demokrati. Vi har rösträtt för att kunna vara med och forma det samhälle vi vill ha och för att kunna få de förändringar som vi tycker är nödvändiga. Det vi ser nu är att efter att sju partier blev två så håller de två på att snart bli ett. Blocken överlappar varandra alltmer, nästan omfamnar varandra i jakten på de mittenväljare som anses avgöra valet. Som väljare reduceras vi  till plånböcker och portmonnäer. Som om vi vore några kamrerstyper vars högsta önskan är att ha budget i balans när vi drar vår sista suck! Blocken höjer buden men sammanhang, samband, helhets- och hållbarhetsperspektiv finns inte. Mänskliga rättigheter och jämställdhet lyser med sin frånvaro.

Om vi bara använder våra röster i ett maktpolitiskt spel, som snarare handlar om statsministerkandidat än om förändringar, ja då kastar vi verkligen bort våra röster.

Självklart tar F! ställning i regeringsfrågan. Väl inne i riksdagen stödjer vi ett regeringsskifte. Vi vill inte ha en fortsatt regering Reinfeldt. Om det blir jämt mellan blocken kan det stödet vara helt avgörande. Vi kan i själva verket vara garanten för ett regeringsskifte. Och skulle det vara så illa att SD kommer in, ja då behöver det verkligen finnas ett annat oppositionsparti inne i riksdagen, som kan förhindra att SD:s får en vågmästarroll, som kan marginalisera deras inflytande och som dessutom vågar ta debatten mot dem!

Följ den fortsatta valrörelsen på www.letsvote.se. Alla kan göra något. När många gör lite blir det mycket!

Gudrun Schyman

 

Tags: