Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev nr 58 – I valet och kvalet, inför valet 2010

Det har väl knappast undgått någon att vi den gångna veckan passerat den dag då det är precis ett år kvar till nästa val – valet till Riksdagen. Expressen har haft en ambitiös serie partiledarintervjuer, med samtliga riksdagspartier plus Sverigedemokraterna, Piratpartiet och F!. Intervjun med mig finns här: http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.1705432/las-hela-intervjun-med-gudrun-schyman-amne-for-amne och här finns också en vidhängande Chatt  med läsarna: http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.1706284/schyman-behovs-en-feministisk-opposition .

Andra media har mer riktat in sig på att diskutera valutgången. Att regeringsfrågan kommer att dominera debatten det kommande året är självklart och det talas redan om valrysare i stil med valet i Norge förra veckan. Skillnaden är att vi här, i Sverige, redan har embryot till ett tvåpartisystem. De borgerliga är överens och S-V-MP är överens (eller kommer att bli det i god tid innan valet, som de säger). Det betyder två stora allianser som alltmer kommer att överlappa varandra i ett alltmer desperat försök att fånga mittenväljarna.

Var de avvikande rösterna ska få utrymme är svårt att se. Att frågor som rör jämställdhet och antidiskriminering skulle få en framskjutande roll i valdebatten är också svårt att se. För feminister som väljer en självständig utgångspunkt för sin politik är det självklart att vara i opposition till bägge blocken. Men det hindrar oss inte att ta ställning i regeringsfrågan. Hur den ideologiska positioneringen ser ut för Feministiskt initiativ kan ni läsa mer om här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3516647.svd.

Sprid gärna den här informationen. Vi har ett spännande år framför oss!

 

Gudrun

Tags: