Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev 54 – Ska vi ha det så här, i fortsättningen också?

Alla de här är inte utbytbara den 7 juni men vi kan faktiskt förändra.  Det spelar roll vilka som finns med när problemen formuleras. Jag kan inte tro att rätten till abort, rätt till barnomsorg, förskola och äldreomsorg, frihet från patriarkalt våld eller delat ansvar för föräldraskapet är de här herrarnas prioriterade frågor. Däremot kan de en del om bilar och flygplan och tung miljöförstörande teknik och riskfylld finansiering. Jag säger inte att kvinnor alltid är bättre men när normalbegåvningen är jämt fördelad mellan könen (och det är den!) så innebär den rådande ordningen att rekryteringen i gruppen män har kommit ner till bottenskrapet, samtidigt som kvinnors kunskaper och kreativitet inte kommer till uttryck. Mansdominans är faktiskt ett hinder för hela samhällsutvecklingen!

 

Om ungefär en vecka, senast den 9 maj, kommer de politiska partier som sitter i riksdagen att starta sina valkampanjer. De ska på kort tid göra av med miljoners miljoner. Det kommer alltså att komma en strid ström av fyrfärgstryck. På gator och torg och i kollektivtrafiken kommer budskapen att tävla om just din uppmärksamhet. Du får ställa en skottkärra innanför brevinkastet för att fånga upp allt. Några partier kommer dessutom att synas i TV.

 

Det är risk för att F! försvinner i den här informationsfloden. Vi har varken pengar eller personal och än mindre råd med politisk reklam. Därför vill jag nu be dig, som vill se mig i Bryssel, om hjälp.

 

– Skicka det här mailet vidare till alla du känner och överraska de du inte känner.

 

– Tipsa om www.skickaschymantillbryssel.nu och om att man lätt kan anmäla sig som volontär. Då får man små avgränsade uppdrag som man gör hemma, vid sin egen dator.

 

– På valdagen får alla som vill  hjälpa till med att lägga ut valsedlar i vallokaler. Anmäl till stina.sundberg@folkbildning.net.

 

– Ekonomiskt stöd är busenkelt. Skriv de två orden schyman bryssel i ett sms och skicka det till nr 72550. Då har 50 kronor trillat in till biljetten till Bryssel!

 

– Sätt in valfri summa på F!:s konto 405753-5 och ange ”Schyman”.

 

Ut med slipsarna och in med högklackat!

 

Gudrun

Tags: