Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Nu är det slut för charterresor med flyg – expressen.se

Publicerat i Expressen, 14 juli

Unga människor världen över demonstrerar för sin framtid. För att den överhuvudtaget ska finnas. Vi måste fatta kortsiktiga beslut till stöd för de långsiktiga. Vi kan faktiskt inte vänta. Vi kan börja med att införa ett stopp för charterresor med flyg och göra kollektivtrafiken gratis, skriver Gudrun Schyman, Klimatalliansen.

DEBATT. Jag har nyligen åkt tåg sträckan Simrishamn-Stockholm-Göteborg-Simrishamn. Så många tak jag har sett från tågfönstret! Och så många, de allra flesta, var utan solceller. Jag tänker att det måste åtgärdas. Genast. Det borde väl inte finnas ett tak som inte har solceller, eller? Vilka är argumenten mot? Som inte går att lösa?

Det kostar, säger någon. Ja det är klart att det gör men vad kostar det om vi inte får ner utsläppen?

Förändring krävs nu

Vi får väl hjälpas åt så att alla har råd. Vi får betala gemensamt. Det gör vi ju med andra helt nödvändiga saker. Så vad är problemet? Varför fattar vi inte beslut om obligatoriska solceller på alla tak?  Inte bara på nybyggnation utan på alla? Och varför beslutar vi inte om att minska hastigheten med 10 km i timmen överallt när vi vet att det drar ner utsläppen från de bilar som fortfarande har förbränningsmotorer? Och varför inför vi inte avgiftsfri kollektivtrafik så fler ställer bilen helt och hållet? Och varför ska vi envisas med att flyga på sträckor där det går tåg och buss? Och varför fortsätter vi att äta mer kött än vad vi behöver? Och varför, varför, varför?

Vi måste fatta kortsiktiga beslut till stöd för de långsiktiga. Vi kan faktiskt inte vänta.

Varför får vi inga tydliga och klara politiska beslut som har inverkan på utvecklingen NU? Den utveckling som enligt forskarna innebär att vi trots att vi vet att utsläppen måste ner håller på att gå upp igen, efter pandemin. Vi måste minska med 10 procent varje år till år 2030 sa man för ett tag sedan. Nu har det blivit värre så nu måste vi minska med 20 procent till 2030. Varje år.

Föder politikerförakt

Unga människor världen över demonstrerar för sin framtid. För att den överhuvudtaget ska finnas. De får inga svar. Jo en del politiker föreslår repressiva åtgärder mot demonstranterna, andra talar om nya underbara tekniska lösningar som eventuellt kommer att finnas om några decennier. Alltså inga svar på vad vi ska göra NU!

Det politiska ledarskapet lyser med sin frånvaro. FN:s generalsekreterare kallar det kriminellt. ”The abdication of leadership is criminal”, skriver han på Twitter. När de demokratiska institutionerna inte kan leverera det som många kräver uppstår legitimitetsproblem. Tilltron till politiken försvagas. Det blir ett glapp där det frodas reaktionärt förakt för politiken och det i sin tur göder reaktionära idéer. Därför måste vi förena rörelsen med politiken. Vi måste våga nya allianser.

Stoppa charterresorna och gör kollektivtrafiken gratis

Jag ser Klimatalliansen som en brygga in i partierna och som en blåslampa på politiken. Alla måste faktiskt kravla sig upp ur de ideologiska skyttegravarna. Kraven från rörelsen måste följas av modiga politiska beslut på alla nivåer: inom kommuner, regioner och i riksdagen. Vi behöver kriskanslier på alla nivåer. Bort med stuprör – in med hängrännor! Vi måste fatta kortsiktiga beslut till stöd för de långsiktiga. Vi kan faktiskt inte vänta. T.ex. kan vi börja genast med detta:

• Koldioxidbudget på alla nivåer (nationellt, regionalt och lokalt)

• Stopp för charterresor med flyg

• Stopp för inrikesflyg där det finns kollektivtrafik som tar under 4 timmar

• Avgiftsfri kollektivtrafik

• Obligatoriska solpaneler på alla tak

• Snabb utbyggnad av vindkraft

• Sänkt hastighet på vägarna med 10 km/tim

• Minskad köttkonsumtion

Det går säkert att fylla på med fler förslag på åtgärder som ger omedelbar verkan på utsläppen. Vi får helt enkelt ändra vår livsstil. Tillsammans. Det krävs politiska beslut för att omställningen ska få genomslag. NU!


Av Gudrun Schyman

Riksdagskandidat för Klimatalliansen