Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Låt pensionspengarna få fötter!

Nu är det klart med Fria Pensionärers mötesturné under hösten.
Kolla din närmaste plats, skriv in i kalendern och sprid budskapet i alla dina kanaler!
Vi börjar kl 18 och håller på max 2 timmar, med lite mingel och bokförsäljning.

https://www.facebook.com/Fria-Pension%C3%A4rer-380820512715207/

 

Göteborg 29 oktober: Folkets Hus, Olof Palmes Plats 3, Göteborg, https://www.folketshusgoteborg.se/hitta-hit/

Malmö 26 november: Biograf Panora, Friisgatan 19 D, Malmö, http://www.panora.se/hitta-hit

Stockholm 11 december: ABF-huset, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm, http://abfstockholm.se/moten-konferens/

 

Temat är – hur kan vi få våra pensionspengar att arbeta i klimatomställningens tjänst?

Detta kommer Sasja Beslik, en av Sveriges främsta experter inom finans och hållbarhet prata om, tillsammans med Gudrun Schyman, Fria Pensionärer. Sasja Beslik har de senaste 10 åren arbetat med hållbarhet i Nordea, är idag chef för Sustainable Finance på banken J. Safra Sarasin och är, tills. med en kollega, författare till boken “Guld och gröna skogar” (2019).

 

Bakgrund: Färska rapporter, bl.a. från IPCC (FN:s klimatpanel), visar entydigt på att det är bråttom. Vi har ungefär 10 år på oss att vända utvecklingen och få kurvorna att gå åt ett annat håll. Det kommer att ta tid, vi arbetar för kommande genrationer, men vi måste börja nu. NU!

Vi behöver utveckla en ekonomi som sätter planetens gränser före kortsiktig avkastning, som är tillväxtkritisk och icke-exploaterande, som styr om från vinstnytta och konkurrens till samhällsnytta och samverkan. För detta krävs att många samverkande processer sätts igång, över politik- och partigränser, över generationsgränser och nationsgränser. Vi kan bidra genom att låta pensionspengarna få fötter. Vi vet – Money talks!

Vi vet också att de 100 största klimatförstörarna (globala företag) idag står för 70 procent av alla utsläpp och att dessa företag till stora delar ägs av pensionsfonder. Våra pengar bidrar alltså till den pågående klimatkrisen. Därför måste vi låta pensionspengarna få fötter! Vi kan genom våra val av fonder få finanssektorn att flytta sina investeringar bort från fossil verksamhet och vi kan också agera för att de politiskt beslutade direktiven för AP-fonderna skrivs om. Ju fortare världens samlade pensionsmedel används för omställning desto snabbare når vi resultat. Vi måste omsätta våra sparmedel i handling!

 

Hälsningar

Gudrun