Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministiskt initiativ på Almedalen 2019

UT MED NAZISTERNA – IN MED FEMINISTERNA!

Feministiskt initiativ fortsätter bjuda in till öppna seminarier med gäster under Almedalen! Varmt välkommen till Talplats Holmen, måndag-fredag, klockan 11-12. Mötena leds av Gudrun Schyman och kommer alla livesändas på Feministiskt initiativs Facebooksida.

Vid varje tillfälle symboliserar en tom stol de som inte kan vara med p.g.a. nazisternas närvaro i Almedalen.

MÅNDAG 1 JULI: MOTGÅNGAR OCH MÖJLIGHETER – DET POLITISKA LANDSKAPET EFTER EU-VALET
Hur gick det, varför gick det som det gick och vilka konsekvenser får detta för en röd/grön/rosa politik, i Sverige och i Europa, parlamentariskt och utomparlamentariskt? Ett planetärt tänkande måste innebära stora förändringar också för det ekonomiska systemet. Går t.ex. ökad tillväxt i termer av BNP att kombinera med behovet av att kyla ner planeten? Och var finns förändringskraften?

Medverkande: Gita Nabavi partiledare, Feministiskt initiativ, Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot och Rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet, Lina Burnelius, Project Leader Biodiversity, Climate justice & Bioeconomy Greenpeace International Nordic.

TISDAG 2 JULI: KLIMATKRIS OCH POLITISKT KRIS – SAMTIDIGT!?!
Hur ser de politiska förutsättningarna ut för att vrida utvecklingen i en hållbar riktning? Måste inte människans rättigheter också vila på djurens, naturens och jordens rättigheter? Vad betyder ett planetärt tänkande för politiken och juridiken?

Medverkande: Gubb Marit Stigson, Feministiskt initiativ, Emily Dernfors, Unga Feminister, Henrik Hallgren, Ordförande i Lodyn, Lovisa Roos, förbundsordförande, Fältbiologerna, Jonas Roupe , Styrelseledamot EndEcocide Sverige, Lisa Wanneby, Urbergsgruppen.

ONSDAG 3 JULI: RÄTTEN TILL ABORT – ETT HOT MOT VAD?
Vid ökad nationalism och konservatism sviktar stödet för kvinnors
rättigheter. Aborträtten avskaffas/ inskränks/ifrågasätts i flera länder, också i Europa. Hur möter feminister och kvinnorättsaktivister de ökande attackerna mot kvinnors mänskliga rättigheter?

Medverkande: Stina Svensson, Feministiskt initiativ, Elvira Johansson, Unga Feminister, Katarina Bergehed, Sakkunnig kvinnors rättigheter, Amnesty International Sverige, Anna-Karin Johansson, generalsekreterare RFSU, Janí Stjernström, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet, Martin Nihlgård generalsekreterare IM Individuell Människohjälp, Hanna Carlsson, sakkunnig SRHR, Sveriges Kvinnolobby, Alán Ali, ordförande MÄN.

TORSDAG 4 JULI: FLYKTING FOR EVER?
Humanismen har kapsejsat. Fortfarande dör människor på Medelhavet. EU:s ledare har hittills bara kunnat ena sig om hur flyktingar ska hållas borta, inte hur ett mänskligt mottagande ska ske. Samtidigt vet vi att fortsatt beväpning av konflikter och fortsatta klimateffekter kommer att öka andelen människor som måste fly. Hur ska vi vända utvecklingen?

Medverkande: Joakim Månsson Bengtsson, Feministiskt initiativ, Rasmus Ling, riksdagsledamot Miljöpartiet de gröna, Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot Vänsterpartiet, Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, Sanna Vestin, styrelseledamot FARR – Flyktinggruppernas Riksråd och initiativtagare till Asylkommissionen, Sofia Rönnow Pessah, jurist Asylrättscentrum, Cecilia Herdenstam, Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa.

FREDAG 5 JULI: TIGGERIFÖRBUD – I VEMS INTRESSE?
Tiggeriförbudsshysterin far genom Sverige. De som drabbas är till största delen rumänska och bulgariska romer som befinner sig i fattigdom, arbetslöshet och hemlöshet. Konsekvensen av kommunala tiggeriförbud är att personerna försätts i en än värre situation. Men det finns också andra politiska lösningar, som grundar sig i de mänskliga rättigheterna, t.ex. på Gotland, i Lund och i Göteborg. Hur fungerar det och varför är det inte dessa
åtgärder som ekar genom Sverige istället?

Medverkande: Joakim Månsson Bengtsson, Feministiskt initiativ, Teysir Tess Subhi, ledamot för Feministiskt initiativ Göteborg i Göteborgs kommunfullmäktige, Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor Amnesty International Sverige, Elliot Wieslander, generalsekreterare Läkare i världen (Médecins du Monde Sweden).

*Medverkande kan komma att ändras.

GÅ MED OSS I MÅNGFALDSPARADEN
I år har RFSL valt att ställa in sin medverkan under Almedalsveckan på grund av det ökande hotet mot deras volontärer och medlemmar när nazistiska och rasistiska organisationer tillåts närvara under veckan. Detta är ett tydligt tecken på att vår demokrati är hotad.

Feministiskt initiativ står upp för jämställdhet, jämlikhet, hbtq-personers och alla andras mänskliga rättigheter. Vi deltar därför i Mångfaldsparaden 2019 för att manifestera detta och tillsammans med RFSL och andra deltagande organisationer marschera för demokrati och mänskliga rättigheter. Du hittar oss under Feministiskt Initiativ Gotlands flagg!

Läs mer i evenemanget: Gå med F! Gotland i Mångfaldsparaden!