Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Wise Women Pod – ett avsnitt med Gudrun

Alla hjältar och hjältinnor har kontakt med sin visdom. Det är en del av deras styrka. Visdom beskrivs ibland som intelligens i kombination med erfarenhet och att man med tiden blir mer vis. Vi tror att visdom kan vara en nyckel till en hållbarare värld eftersom visdomen har kontakt med egenskaper som öppenhet, klokskap, empati, och psykologisk flexibilitet.
I podden Wise woman samtalar journalisten och terapeuten Ann Thörnblad med kunniga, kompetenta kvinnor i alla åldrar inom områden som vetenskap, filosofi, politik och livsåskådning. Fortfarande får kvinnor för lite plats i det offentliga rummet och podden är tänkt både som en motkraft och inspirationskälla, för världen är full av visa kvinnor!
Lyssna här: http://wisewomanpod.libsyn.com 

och där poddar finns.

En podcast av Catharina Fredrikson och Ann Thörnblad

avsnitt med Gudrun finns här