Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

VI UPPMÄRKSAMMAR KVINNODAGEN – vastergotlandsmuseum.se

Lördag 9 mars kl. 11-16.
Vi uppmärksammar den Internationella Kvinnodagen som äger rum den 8 mars varje år. Under parollen ”Se kvinnan!” fyller vi dagen med föreläsningar, musik och viktiga samtal om jämställdhet, mänskliga rättigheter, mod och rättvisa. Varmt välkomna! Fri entré.

Program:
11:00 Kvinnokafé, Eva Ekhagen spelar och sjunger och Kvinnojouren Linnean berättar om sin verksamhet i museets kafé.
12:00 Möt Gudrun Schyman, som talar om aktuella frågor kring jämställdhet, i museets hörsal.
OBS – föranmälan 0511-26070.
13:00 Lyssna på Christina Kjellsson, som spelar låtar om mammor, farmödrar och livet efter detta i museets kafé.
13:30 Anna Lokrantz berättar om arbetet med att driva ett förlag i museets kafé.
14:00 Invigning av utställningen We Have A Dream, lilla hallen.
14:30 Journalisten och agendareportern Pernilla Wadebäck berättar om möten som berört henne starkt, och om vikten av att förvalta berättelser med respekt. Föreläsningen kommer att handla om fall relaterade till kvinnor, som t ex den 18-åriga Regina som var nära att gå under i spice-vågen, mordet på 17-åriga Lisa Holm, storbedragerskan Ingela Jansson och Helena som försvann i Mariestad för 25 år sedan.
OBS – föranmälan 0511-26070.
15:30 Axelvalla Folkhögskolas modeelever visar egendesignade kläder.

Medverkar gör också Skara Stadsbibliotek och Eritreanska Föreningen.

Programmet sker i samverkan med studieförbunden ABF, NBV, Sensus, Medborgarskolan och Studiefrämjandet, samt med stöd av Folkhälsorådet.

Länk till museet