Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

NU TÅGAR VI FÖR KLIMATET!

”Vi har demonstrerat tillsammans i 40 år. Mot kärnkraften, mot kärnvapen, för Norden Kärnvapenfri zon och för Fred och nedrustning. Vi har stoppat uranbrytning på Österlen och vi kommer att göra det igen, nu när det kommer nya planer på gruvdrift. Vi är numera pensionärer men vi slutar inte för det. Tvärtom – nu är vi fria och nu startar vi Fria Pensionärers tåg för klimatet!
Vi tar tåget till Stockholm för att förena oss med alla som kräver politiska krafttag för att rädda planeten. Klimatkrisen får inte vara det arv vi lämnar till våra barn och barnbarn. Den måste lösas NU och med hjälp av OSS! Vi vill se planen till det fossilfria samhället innan vi lägger undan våra banderoller!”
Vi tar tåget från Simrishamn klockan 07.21. Boka ni också från er ort innan biljetterna blir för dyra!
Vi ses i Kungsträdgården i Stockholm lördagen den 6 april klockan 15.00 Alla är välkomna, oavsett ålder!
INITIATIVTAGARE:
Gudrun Schyman, Reidar Jönsson, Jacques Öhlund, Annlena Maurin, Jean Louise Maurin och Gittan Jönsson
PÅ SCEN:
Gudrun Schyman, Arja Saijonmaa, Teaterkören Fredag, Claes Borgström, Marie Bergman, K.G. Hammar, Kajsa Gryt, Reidar Jönsson, Gunno Gunnmo, Anders Linder med musiker, Monica&Carl-Axel Dominiqu, Steinar Winther Christensen, Lena Ek, Lena Hoel Aldén, Sam Carlqvist och Manne Af Klintberg. Fler tillkommer!

Läs mer här