Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feminister samlas i Bryssel för att organisera sig inför EU-valet – pressmeddelande

Representanter från olika feministiska partier och organisationer från EU:s olika medlemsstater kommer att träffas i Bryssel fredagen den 30 november för att planera hur de kan samarbeta och organisera sig inför EU-valet i maj 2019.

Soraya Post, europaparlamentariker för Feministiskt initiativ, är värd för mötet där bland annat förslaget om att bilda en feministisk politisk grupp i Europaparlamentet, efter nästa års EU-val, kommer att diskuteras.

– Vi feminister är det tydligaste motståndet mot den ökande högerextremismen och nationalismen i Europa. Dessa grupper utgör ett hot mot vår demokrati, de tror inte på allas lika värde. De vill stänga EU:s gränser, inte hjälpa migranter och minoriteter samt hotar hbtq-personers och kvinnors rättigheter. Vi feminister och antirasister måste organisera oss mot dessa odemokratiska krafter och stå upp för och skydda vår demokrati och alla människors lika värde och rättigheter, säger Soraya Post.

Även Feministiskt initiativs båda partiledare kommer att delta i mötet i Bryssel den 30 november.

– Feministisk och antirasistisk organisering behövs i Europa på alla områden, säger Gudrun Schyman.

– Feministisk politik har lösningarna till de stora utmaningarna som Europa står inför såsom klimatkrisen och mäns våld mot kvinnor samt den alltmer eskalerande militära upprustningen. Tillsammans med de övriga feministiska partierna i Europa vill vi i Feministiskt initiativ verka för sexuella och reproduktiva rättigheter i EU enligt svensk modell, exempelvis för rätten till abort och en samtyckeslagstiftning, säger Gita Nabavi.