Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministiskt initiativ startar F! Akademin – pressmeddelande

Feministiskt initiativ växer och det finns många nya och gamla medlemmar som nu träder fram och är beredda att arbeta långsiktigt med feministisk politik, både utomparlamentariskt och i folkvalda församlingar.

Feministiskt initiativ startar en ledarskapsutbildning för att göra det möjligt för fler att ta på sig ansvar. Fyra utbildningshelger varje år, runt om i landet, ska ge fler möjligheten att ta plats i organisationen och utvecklas som ledare.

Utbildningen ska ge deltagarna kunskaper i vad det är att vara politiker, ge verktyg för att utveckla sin kompetens samt ge inblickar i hur en skapar nätverk och rekryterar och vårdar medlemmar. Målsättningen är att kursdeltagarna stärker sin beredskap inför ansvarsfulla uppdrag inom politik och påverkansarbete.

Vad innebär det att vara politiker, ha förtroendeuppdrag, leda en styrelse, ta på sig ansvaret att företräda väljarna?

– Politik är något vi gör tillsammans och som skapas i möten med varandra. Många har aldrig arbetat politiskt tidigare, vi är en gräsrotsrörelse så då behöver vi göra det möjligt för fler att leda politiskt, säger Gudrun Schyman.

F! Akademin leds av Gudrun Schyman som, tillsammans med andra som varit med i byggandet av partiet, delar med sig av sina mångåriga erfarenheter. Detta innebär samtidigt att Gudrun Schyman väljer att inte kandidera till partiledare vid kongressen i februari utan lägger sin energi och arbetskapacitet på F! Akademin och sina fortsatta kommunpolitiska uppdrag i Simrishamn.

– Jag ser ljust på partiets framtid, vi har många bra personer som kan leda och jag vet av erfarenhet att det av olika skäl, inte minst på grund av medias roll, är svårt att växa i min skugga. Så nu var det dags att kliva ur partiledarrollen och in i något annat, det blir en utveckling både för mig och partiet, säger Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vår ideologiska utgångspunkt är den antirasistiska feminismen. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden. Tillsammans vidgar vi demokratin med en genomgripande och sammanhängande politik mot alla former av diskriminering.