Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

”Jag måste kunna säga de här sakerna utan att bli anklagad för att vara religiös.” – theworldnews.net

Gudrun Schyman hemma på gården i skånska Gladsax. Dokumentären ”Gudrun – konsten att vara människa” hade biopremiär i fredags.Bild: Emma Larsson

1993 röstas Gudrun Schyman fram som ny partiordförande i Vänsterpartiet. När Lars Werner ska välkomna henne upp på scenen säger han bland annat: ”Det är klart att många skulle önska att jag tar min efterträdare och sätter henne i knät.”

Han ler glatt när han säger det.

Uttalandet fångades på film och finns med i dokumentären ”Gudrun – konsten att vara människa”.

Nu sitter vi i Gudrun Schymans välskötta trädgård i Gladsax. Hon bjuder på hembakad cheesecake med svarta vinbär och häller upp kaffe. När jag frågar hur det kändes att se det 25 år gamla klippet där Werner skämtade om att sätta henne i sitt knä, skrattar hon till.

– Jag hoppade till när jag såg det där.

Läs mer här