Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gudrun Schyman till Göteborg på lördag – pressmeddelande

Gudrun Schyman är just nu ute på en landsomfattande valturné som på lördag gör uppehåll i Göteborg. Förutom att torgtala på Linnéplatsen, besöker Gudrun bland annat Way Out West för att lyssna på musik och träffa festivalbesökare. Resan dit går med tåg från Stockholm eftersom Gudrun stannar på marken – en plats bredvid henne på tåget går att vinna för den som vill snacka politik på väg till festivalen.

Gudrun Schyman är också i Göteborg för att medverka vid en visning av filmen “Gudrun – konsten att vara människa” på Hagabion. Det är dokumentärfilmaren Hampus Linder som följt henne från 2014 till 2018 på home parties, till flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern.

Till Göteborg tar sig Gudrun med tåg från Stockholm. På den populära flygsträckan släpper flyget årligen ut 174 000 ton koldioxid, medan motsvarande tågresor hade stannat på 1,3 ton*. Precis som andra delar av hennes turnéresa går det att vinna en tågplats bredvid partiledaren för att prata om liv och politik på resan.

– Det är viktigt att vi alla drar ner på våra flygresor när det är möjligt. Men det förutsätter att det ska vara lätt att välja ett miljövänligare alternativ, och så ser det verkligen inte ut på alla ställen i dag. Därför måste politiken bli mycket mer kraftfull, säger Gudrun Schyman och tillägger att hon ser fram emot att träffa en ny vän på resan.

Läs mer på Feministiskt initiativs Fb-sida om hur du vinner en tågbiljett.

12.00 13.15 Gudrun går på Way out West med Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ Göteborg.
13.3014.15 Torgtal på Linnéplatsen

Här kan du läsa mer om valturnén #klartvikan

För att boka intervjuer eller för mer information:
kontakta Martina Fjellsson Draoui, pressansvarig, 0706 100 191

*Det visar siffror som tidningen ETC tagit fram.