Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministisk valupptakt imorgon: ”Klart vi kan ta plats!”

Imorgon lördag håller Feministiskt initiativ valupptakt på Pustervik i Göteborg med bland andra artisterna Beatrice Eli och Jaqee.
– Det är häftigt att se allt engagemang runt om i landet inför valspurten, säger Maria Pettersson, partisekreterare i Feministiskt initiativ.

Förutom tal av partiledaren Gita Nabavi och en diger artistlista så kommer även det nationella kampanjmaterialet att presenteras. I detta finns valaffischer fotograferade av Märta Thisner.

Det är fyra år sedan den rosa våren och supervalåret då Feministiskt initiativ tog plats i såväl Europaparlamentet som i tretton av landets kommuner. Nu gör sig partiet redo att gå in den intensivaste fasen 2018-års valrörelse, och trots att opinionsundersökningarna ännu inte är uppe i riksdagsnivå är partisekreterare Maria Pettersson optimistisk:

– Vi har mycket bättre förutsättningar nu än 2014. Vi har medlemsgrupper i 99 kommuner och 44 av dem ställer upp till val. Vi får röstsedlar utlagda av valmyndigheten i alla lokaler tack vare alla som röstade på oss 2014. Och om bara de tar med sig en kompis som gör detsamma  – eller det räcker faktiskt med en halv kompis – så kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen. Klart vi kan ta plats även där, säger hon.

Gudrun Schyman kickar igång sin 6 veckor långa valturné först på onsdag den 1 augusti, men den nationella valupptakten hålls imorgonkväll, den 28 augusti, på Pustervik i Göteborg. Då finns partiledaren Gita Nabavi på plats för att brandtala och peppa. Det musikaliska dragplåstren är Beatrice Eli, souldrottningen Jaqee och hip-hopkollektivet GangSheBang.

Här finns artistlista och mer info om Valupptakten på Pustervik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vår ideologiska utgångspunkt är den antirasistiska feminismen. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden. Tillsammans vidgar vi demokratin med en genomgripande och sammanhängande politik mot alla former av diskriminering.

Tags: