Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gärna ett grattis, men helst en plats i riksdagen! – feministisktperspektiv.se

Gudrun Schymans politiska energi tycks ha varit densamma oavsett det gällt en lokal kabaré eller ett rikspolitiskt utspel, skriver Anna-Klara Bratt i en hyllning på 70-årsdagen till en politiker som behövs som motvikt i det politiska landskap som råder.

I dag fyller Gudrun Schyman 70 år. Sveriges mest aktiva politiker och folkbildare förtjänar ett tack för sin insats oavsett var en hamnar på den politiska skalan.

Den som har frågor om Feministiskt initiativs politik kan gott ägna en timme åt något av alla filmade homepartys som ligger ute på nätet. Det är knappast ens partipolitik som beskrivs. Det är en karta över dagens politiska läge och dess svårigheter. Frågorna som går på tvärs med den så kallade höger-vänsterskalan. Männen i mitten styr de politiska utspelen genom att vandra mellan M, SD och S. De bryr sig inte om ekonomi, knappt ens den egna plånboken.

SD-väljarnas kön blottlades återigen förra veckan när SCB:s stora partiundersökning offentliggjordes. Var femte svensk man är beredd att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Du behöver inte längre vara feminist för att oroas av samhällsutvecklingen. Det räcker med att du är demokrat, för att undra hur det står till med många män i den globaliserade världen.

När Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet anklagades hon ibland för populism. Snabba utspel på dagspolitiska händelser saknade ibland demokratisk förankring. Men det gick hem. De beryktade 13 procenten för V 1998 kom i stora drag från Socialdemokraterna i ett politiskt landskap som i några avseende liknade dagens. Men den kritiken har definitivt kommit på skam.

Gudrun Schymans envisa politiska gärning kan i dag knappast beskrivas som populistisk. Snarare tvärtom; krävande. Och med tanke på det politiska läge vi befinner oss är det just det som behövs som motvikt till det populistiska, xenofobiska, nationalistiska framryckningarna – både i Sverige och omvärlden.

Ett bra exempel på det är Schymans envisa antimilitarism. Ett engagemang som finns med genom hela hennes gärning, vare sig det är inne, som under 60- och 70-talens Vietnamrörelse, eller när det är ute – som i dag.

Ett annat exempel är att den politiska energin tycks ha varit densamma oavsett det gällt en lokal kabaré eller ett rikspolitiskt utspel – det i sig är unikt. Det finns politiker i dag som knappt pratar om inte kamerorna är på. Som aldrig har varit på ett medlemsmöte eller delat ut ett flygblad.

Inte sedan Elise Ottesen-Jensen försåg halva Sveriges kvinnor med pessar i början av förra seklet har någon gjort lika många hembesök i stugorna. Ibland har Gudrun Schyman snittat på mellan fyra och sex homepartys om dagen. Villkoret är att det finns blädderblock och minst 25 personer.

Till skillnad från många andra politiker klagar Gudrun Schyman sällan. Det beskrivs i Johanna Palmströms nya biografi Det gäller livet som att hon saknar backspeglar. ”Nu får vi erkänna att vi är lite besvikna” sade hon när valresultatet 2014 var klart.

Många grät på partiets valvaka, men Schyman eldade snabbt på med siktet på de lokala landvinningarna. Kort därefter åkte hon på eftervalsturné – inte för att tala om för någon vad som gått snett, utan för att hjälpa de många nya kommunalpolitikerna runt om i landet att axla sina nya roller.

I dag fyller Gudrun Schyman 70 år – ge henne din röst i valet i höst. Hon är värd det!

se artikeln här