Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gudrun Schyman fyller 70 år

På lördag fyller Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman 70 år. Men redan i morgon, under nationaldagen, firas hon med stort födelsedagskalas i Malmö. Media välkomnas. 

– Ålder är ju väldigt relativt. Jag tycker det är intressant att all forskning visar att vi fortsätter att utvecklas, lär oss mer hela tiden. Jag blir alltså klokare och klokare, och när detta paras med livserfarenhet som gör att jag inte är rädd för någon numera, så blir det väldigt kul! Jag förhåller mig till världsläget så nu är det upptrappning som gäller. Det är valrörelse och nu är det viktigare än någonsin att bjuda motstånd till nationalism, militarism och repressiv samhällsutveckling, säger Gudrun Schyman.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

– Jag har ju allt så jag ber alla att fylla på Feministiskt initiativs valfond i stället för att köpa något till mig. Vi har ju inte pengar som de andra partierna. Vi har en valbudget på totalt tre miljoner och då ska vi samla ihop två av dem, säger Gudrun Schyman.

Gudruns födelsedagsalas på nationaldagen är öppet för alla och hålls på InKonst i Malmö från kl 20.00. Uppträder under kvällen gör bland annat Bianca Kronlöf och Jens Lekman.

Läs mer om Gudruns kalas.