Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Schymans och Nabavis visioner för Sverige 2028 – pressmeddelande

Idag släpper Feministiskt initiativ sina egna inspelningar av partiledarna Gita Nabavis och Gudrun Schymans visioner för Sverige 2028, i samma format som Svt:s Tal till nationen. Gudrun Schymans tal släpps kl 02.00 och Gita Nabavis kl 19.15. 

– Alla partiledare som finns i riksdagen är inbjudna att leverera sin vision om hur det ska se ut i Sverige om tio år. Feministiskt initiativ får inte vara med, eftersom public service tycker att demokratin slutar vi riksdagens partier. Så därför gör vi det själva. Jag tycker inte att det här med tal till nationen överhuvudtaget passar in i våra folkrörelsetraditioner. Det jag vill åt är det jag tycker ska gälla, nämligen kaffekoppen och köksbordet, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

– Om tio år har vi förstått att vi också bär skulden till flykten, att vi inte kan fortsätta exportera krig och död. För att det är vi som bär med oss erfarenheter av krig och förtryck, och vi som kämpat för freden även i fredstider, som får representera makten och bestämma vad som är politik. Det är vi som får prioritera och definiera vad som får kosta och vem som ska betala. Då har vi ställt om från att exportera krig till att exportera liv i samklang med den planet som vi är så beroende av, säger Gita Nabavi partiledare för Feministiskt initiativ.

– Någon måste våga sätta ribban lite högre. Sätta mänskliga rättigheter på agendan. Våga visa att det går. Därför behöver vi en feminism som inte flagnar, som ser, erkänner och bemöter alla maktordningar. Som lever upp till högt uppsatta mål, i ord och handling. Där vi har tagit plats har vi förnyat vad som får definieras som politik och vem som får representera makten, fortsätter Gita Nabavi.

Gudrun Schymans tal släpps kl 02.00 tisdagen den 29 maj. Se det här.
Gita Nabavis tal släpps kl 19.15 samma dag. Se det här. 

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se