Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Vi talar inte till nationen

I morgon, samma dag som Svt sänder Jimmie Åkessons ”Tal till Nationen”, släpper Feministiskt initiativ sin två egna inspelningar av de båda partiledarnas Gita Nabavi och Gudrun Schymans tal i samma format. Detta som en del i partiets strategi att ge medborgarna tillgång till information om att det går att rösta på andra partier än riksdagspartierna, sedan Svt valt att frångå sin tidigare öppna hållning att informera om fler partier än de som redan har makt och resurser.

– Svt har ett oberoende och opartiskt informationsuppdrag och är en oerhört viktig aktör i valrörelsen. Vi vet att många väljare säger att just Svt är deras viktigaste informationskälla inför valet. Just därför kan en ju fråga sig varför Svt väljer att guida medborgarna med en kompass som endast visar de partier som redan har makt, inflytande och pengar. Den politiska kartan och demokratiska processen är ju mycket större än så. Det finns en rad andra gränsdragningar att sätta än att bara avgränsa till de partier som redan har makt. Precis som de partierna upprätthåller vi både partistöd och får våra valsedlar tryckta och distribuerade med skattepengar, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativs ekonomiska ramar är extremt begränsade jämfört med riksdagspartiernas. Partiet har en valbudget på 3 miljoner kronor varav det ska samla in 2 miljoner kronor till sin valfond. Feministiskt initiativ drivs med ideella krafter och saknar både kontor och personal.

– I dessa tider då vi står inför stora utmaningar som nationalism och rasism och utrymmet kryper för civilsamhället är det ännu viktigare att de fria medierna värnar om demokratin. Om inte Svt låter oss tala till medborgarna, så gör vi som vi alltid har gjort – vi gör det själva. Att vi släpper Nabavis och Schymans Tal till ”nationen” samma dag som Åkessons är vårt sätt att uppmärksamma det faktum att Feministiskt initiativ står som motpol till de nationalistiska och rasistiska krafter som får allt större utrymme inte bara i Sveriges riksdag, utan i Europa och resten av världen. Vi tror ju inte ens på själva idén om nationen, vi tror på människor och deras rättigheter, säger Amanda Mogensen.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se