Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Benny Andersson och Malena Ernman uppträder när F! bjuder på Mors dag-konsert

Det är för att prata rättvisa pensioner, som Feministiskt initiativ bjuder in till en gratis konsert med Benny Andersson, Malena Ernman och Kajsa Grytt med fler. Under söndagen tar partiet över Mariatorget i Stockholm för fira alla mammor och prata om pension med hjärta.

På schemat för söndagens konsert står förutom Benny Andersson, Malena Ernman med dotter, och Kajsa Grytt, även komikern och skådespelaren Zinat Pirzadeh och spoken word-artisten samt F!-riksdagskandidaten Yolanda Ramirez. Talar under eftermiddagen gör Tantpatrullen, Pensionsrättvisa, F!-riksdagskandidaten Lotten Sunna och partiledare Gudrun Schyman.

– Vi träffas på Mors Dag för att hedra alla våra mödrar som tagit ansvar för välfärden och nu bestraffas med usla pensioner. Aldrig har så många kvinnor blivit så ekonomiskt beroende av sina män som efter pensioneringen. Det måste vi ändra på genom att bland annat höja garantipensionen och göra om antalet år du behöver jobba, säger partiledare Gudrun Schymansom välkomnar till Mariatorget.

Pension med hjärta startar klockan 13.00 och slutar 15.00. Förutom framträdanden på scen, kommer Mariatorget att omringas av en loppmarknad där det säljs både begagnade och nya saker samt bjuds på fika. Klockan 11.00 till 12.00 finns det också möjlighet att lyssna till F! Stockholms läns landstingskandidater.

Här hittar du hela schemat.

Feministiskt initiativ har under ett års tid drivit Pensionsuppropet som på Mors dag når sitt slutdatum. Men frågan om orättvisa pensioner och den växande katastrof som dagens pensionssystem är har partiet drivit länge.

Läs mer om Feministiskt initiativs pensionspolitik.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se