Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

F! samlar feminister från hela Europa för att prata om den växande nationalismen

PRESSMEDDELANDE

Lördagen den 19 maj bjuder Soraya Post in till ett EU-toppmöte i Malmö för att tillsammans med Gudrun Schyman prata om feminism som motkraft till nationalism. Bland de inbjudna finns representanter från feministiska och antirasistiska partier och organisationer från flera av EU:s medlemsländer. Media välkomnas till ett öppet lunchseminarium. 

Det är första gången som Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post samlar representanter från europeiska feministiska organisationer och partier i Sverige. Förutom att dela med sig av sina egna erfarenheter av att jobba med mänskliga rättigheter i Europa, ligger mötets fokus på att prata om hur feministisk politik och organisering kan agera som motkraft till nationalism.

– Vi har redan bevittnat nationalismens grymma konsekvenser i Europa, vad ”vi och dem” retorik och avhumanisering av en grupp av människor kan leda till. Det som är ännu farligare än nationalistiska partier är att de traditionella vänster och höger partierna nu har börjat anamma den nationalistiska retoriken. Med ett år kvar till nästa EU-val ser jag feminismen som den tydligaste motkraften till nationalismen i Europa, säger Soraya Post.

Förutom mötet bjuder Soraya Post in till ett publikt lunchseminarium där hon tillsammans med Gudrun Schyman kommer att presentera studien: Feministiska svar på växande nationalism i Europa som är författad av Christina Wassholm på uppdrag av Soraya Post och med stöd av den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Läs mer om seminariet, start 11.30 till 12.30

Efter presentationerna håller Soraya Post, Gudrun Schyman, Christina Wassholm samt Stina Magnuson Buur, kontorschef Västra Balkan Kvinna till Kvinna, ett samtal om det krympande utrymmet för människorättsaktivister och feminism i Europa, och hur ett feministiskt svar på den växande nationalismen i EU för närvarande håller på att ta form.

– Jag är väldigt oroad över att den politiska kartan i Sverige och Europa har flyttats över åt det nationalistiska hållet. Men samtidigt ser jag också hur feminister runt om i Europa organiserar sig som en motkraft till nationalismen. Vår vision är tydlig; ett samhälle som ser och omfamnar alla. Feministiskt initiativ är ett antirasistiskt parti och det är vårt ansvar att sätta mänskliga rättigheter högst upp på den politiska dagordningen i Sverige och i resten av Europa, säger partiledare Gudrun Schyman.

Eventet är anordnat av Soraya Posts politiska grupp i EU-parlamentet, progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater, S&D. S&D gruppen är med sina 190 ledamöter Europaparlamentets näst största grupp.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se