Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gudrun Schyman och KG Hammar pratar teologi och feminism – pressmeddelande

– Vi får inte underskatta kraften i det mänskliga engagemanget som vi sett i samband med #metoo och mottagandet av ensamkommande, säger partiledare Gudrun Schyman. I dag startar Gudrun en serie teologisamtal som i maj modereras av KG Hammar och Svenska kyrkan

– Vi ser kraften i det mänsklig engagemanget i arbetet med flyktingar och ensamkommande, vi ser det i #metoo-rörelsen, i opinionsbildning krig LSS-lagen, i feministiska och antirasistiska rörelser, säger partiledare Gudrun Schyman. Det är frågor som handlar om rätten till ett värdigt liv. För dig och för mig och för alla andra. När gamla patriarkala strukturer gör motstånd – i kyrkan och i politiken – är det intressant att diskutera om och hur vi kan lära av varandra.

Först ut i serien teologisamtal är dagens samtal i Stockholm med Jenny Karlsson, doktorand i teologisk etik med religionsfilosofi. Jenny Karlsson och Gudrun Schyman kommer bland annat diskutera om det finns utrymme för andlighet i politiken och politik i kyrkan, samt hur vi gemensamt hanterar erfarenheterna i #metoo-rörelsen.

Den 15 maj anordnar Svenska kyrkan ett samtal i S:t Johannes kyrkan i Malmö med temat Feministteologi och feministisk politik – beröringspunkter och utmaningar. Samtalet modereras av KG Hammar och medverkar gör, förutom Gudrun Schyman, bland annat Johanna Gustavsson Lundberg som är docent i etik och Lovisa Nyman som är doktorand i systematisk teologi.

Mer information om eventen:

Om samtalet i Stockholm och i Malmö.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se

läs mer här