Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Ett samtal om kärlekens kraft – 18 april Stockholm 17.00

Både teologin och politiken finns inom gamla patriarkala strukturer. Den feministiska teologin och den ideologiskt självständiga feministiska politiken (F!) säger bägge att vi vill förändra samhället med kärleken som drivkraft. Vad finns det för likheter och vilka är olikheterna? Hur hanterar vi erfarenheterna i #metoo-rörelsen? Finns det utrymme för andlighet i politiken och finns det utrymme för politik inom kyrkan? Kan vi lära av varandra?

Välkommen till ett samtal mellan Gudrun Schyman och Jenny Karlsson. Helle Klein samtalsleder.

Jenny Karlsson är doktorand i teologisk etik med religionsfilosofi vid Åbo akademi och präst i Svenska kyrkan. Just nu skriver hon en avhandling om Synd och feministisk teolog.

Helle Klein är präst och chefredaktör på Dagens Arbete.

Läs och anmäl dig här