Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

ÖPPET MÖTE med LENA SVENEAUS tisd. 17 april

ÖPPET MÖTE med LENA SVENEAUS tisd. 17 april kl 18.30, biblioteket i Simrishamn

Alla vill ha jämställdhet men varför får vi inte det då? Hur ska vi få jämställda löner?

Feministiskt initiativ bjuder in till ett öppet möte med samtal där vi får höra Lena Svenaeus, forskare och f.d. JämO, som gjort en avhandling om hur diskussionen och besluten sett ut de senaste 30 åren.

Trots att alla säger sig vara för jämställda löner har det inte hänt särskilt mycket de senaste 30 åren. Parterna har prövat olika metoder, bl.a. jämställdhetspotter och låglönesatsningar, utan att riktigt lyckas. Fortfarande värderas yrken med dominans av kvinnor som mindre värda än yrken som domineras av män. När yrken som tidigare varit mansdominerade byter kön avstannar löneutvecklingen. Allt tyder på att det är just kön och ingenting annat som bestämmer löneläget. 

Arbetsmarknadens parter lokalt, dvs arbetsgivare och fackliga representanter, är också inbjudna.

 

Dag och tid: tisdagen den 17 april kl 18.30

Plats:   Biblioteket i Simrishamn

ALLA ÄR VÄLKOMNA!

Lena_S_nyhetsbrev.jpg