Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Den första fullständiga biografin över Gudrun Schymans liv av Johanna Palmström – mynewsdesk.com

Hennes liv är så bra, så dramatiskt att det skulle kunna bli en historisk film om vänstern.”

Annette Kullenberg, Aftonbladet, 1993

Historien om Sveriges förmodligen mest omtalade politiker finns nu för första gången i sin helhet; Det gäller livet – en biografi om Gudrun Schyman. Älskad och avskydd, hyllad och föraktad. Som författaren Johanna Palmström konstaterar; Gudrun Schyman har en sällsynt förmåga att beröra.

I januari 1993 valdes Schyman till partiledare för Vänsterpartiet. Sedan dess har hon synts nästan överallt. Hon har sålt bullar på Kiviks marknad, dansat på rejv och i tv-programmet Let’s dance. Gått längst fram i demonstrationståg, medverkat i partiledardebatter och stått i riksdagens talarstol. Filmen om hennes första förlossning sändes på tv och i direktsändning talade hon ut om sina alkoholproblem.

Detta är berättelsen om hennes liv. Om hur hon övergav den utstakade vägen till sekreterarjobb och mot alla odds blev en av Sveriges mest framträdande politiker och partiledare. Om hur hon har levt politik i mer än 40 år. Det är samtidigt ett porträtt av Sveriges politiska närhistoria och hur det kommer sig att ett feministiskt parti bildas i världens mest jämställda land.

Släppdatum: 17 April

Recensionsdatum: 3 Maj

Tre snabba frågor till Johanna Palmström:

När mötte du själv Gudrun Schyman första gången, och hur kommer det sig att idén om en bok föddes?

Första gången jag såg Gudrun Schyman i verkligheten var nog på Hultfredsfestivalen någon gång i slutet av 1990-talet. Hennes dotter var kompis med mina kompisar, så Gudrun Schyman och hennes dotter kom förbi våra tält. Jag tror inte jag pratade med henne då, men minns att det var något att se henne där. Hon syntes. Idén till boken har funnits med mig i nästan tio år. Från början skulle det bli en bok om jämställdhetspolitik, men när jag väl tänkt tanken att det inte finns någon biografi om Schyman var den omöjlig att släppa.

Varför behövs en biografi om henne nu?

Jag kan inte förstå att det inte finns någon redan! Hennes självbiografi kom ut 1998 och Schymans roll i svensk politik har inte direkt minskat sedan dess.

Du skriver ju om Gudrun Schymans resa till att bli en av Sveriges främsta feminister och tecknar samtidigt ett politiskt porträtt av Sverige från 80-tal till idag. Vad i den här berättelsen tror du är mest okänt?

Gudrun Schyman har levt i offentligheten i många decennier, så jag tror inte att det är så mycket i boken som är nytt i bemärkelsen inte skildrat tidigare. Jag hoppas kunna skildra hennes liv och hur hon senare rör sig mot feminismen och blir Sveriges mest kända feminist.