Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Kan vi få jämställda löner? Klart vi kan!

Välkomna till ett samtal om hur lönerna ska bli jämställda.

Trots att alla säger sig vara för jämställda löner har det inte hänt särskilt mycket de senaste 30 åren. Parterna har prövat olika metoder bl.a. jämställdhetspotter och låglönesatsningar utan att riktigt lyckas. Fortfarande värderas yrken med dominans av kvinnor som mindre värda än yrken som domineras av män. När yrken som tidigare varit mansdominerade byter kön avstannar löneutvecklingen. Allt tyder på att det är just kön och ingenting annat som bestämmer löneläget.

Feministiskt initiativ har i sin första statsbudget föreslagit att medlingsinstitutet ska få en ny instruktion med innebörden att myndigheten ska ha som en av sina uppgifter att stimulera parterna att förhandla fram jämställda löner. Som ett extra smörjmedel föreslår vi dessutom att en jämställdhetsfond inrättas.

Feministiskt initiativ bjuder nu in er till ett samtal där vi vill lyssna olika tankar om våra förslag och andra idéer om hur jämställda löner kan bli verklighet.

Samtalet äger rum dagen efter 2018 års internationella kvinnodag den 9 mars kl 10-11.30 på ABF huset i Stockholm.

Medverkar gör
? Lena Svenaeus Forskare och fd. Jämo
? Fackförbundet Vision:s ordförande Veronica Magnusson
? Johan Ingelskog chef på Kommunals förhandlingsenhet
? F! partiledare Gudrun Schyman
?‍? Samtalsledare: Annelie Nordström, riksdagskandidat och arbetsmarknadspol talesperson.

Vi kommer troligtvis live-sända via Facebook.

Läs mer och anmäl dig här på Facebook.