Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Här är Feministiskt initiativs valplattform – pressmeddelande

Feministiskt initiativ håller valkonferens i helgen och presenterar nu sin valplattform för riksdagsvalet.

– Det här är en modig politik för framtiden, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ om valplattformen. Vi vägrar att reducera politiken till enbart ett spel om regeringsmakten. Själv är jag djupt oroad över utvecklingen med allt fler partier som går i riktning mot militarism, nationalism och repression i stället för rättvisa. Rädsla leder bakåt när vi mer än någonsin behöver ta stora steg framåt. Vi behöver tänka om och ställa om och det kräver ekonomisk omfördelning, avslutar Gudrun Schyman.

Vi ser en annan framtid

“Politik för oss är längtan och hopp. Vår politik skingrar maktlöshet och skapar framtidstro. Vi förnyar politiken med kärleken som drivkraft. Feministiskt initiativ representerar ett kraftfullt alternativ i politiken. Vår vision är ett samhälle med framtidstro som ser och omfamnar alla. Med ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv ska vi omfördela resurser för att uppnå ett jämställt, jämlikt och hållbart samhälle – i Sverige och globalt”, så inleds valplattformen som partistyrelsen presenterade för ombuden under valkonferensens andra dag.

Valplattformen innehåller fem prioriterade politikområden som alla utgår från de fokusområden som togs fram av partistyrelsen redan före senaste kongressen 2017. 2018 går Feministiskt initiativ till val på frågorna:

● Mänsklig säkerhet är nyckeln till trygghet för alla

● Öppna gränser och mänskliga rättigheter för alla

● Liv och arbetsliv

● En hållbar utveckling för miljö och klimat

● Ekonomi som verktyg

LÄS HELA VALPLATTFORMEN HÄR

Detta har hänt under Feministiskt initiativs valkonferens och extrakongress:

Feministiskt initiativ presenterade valkampanjen “Klart vi kan” med ny valfilm.

Gita Nabavi är ny partiledare bredvid Gudrun Schyman.

Detta kommer hända:

Valberedningen presenterar resultatet kring valet av riksdagslista.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se

Tags: