Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Fi väljer gammalrosa politik i nytt klimat – msn.com

Feministiskt initiativ går till val på samma rosa politik som i tidigare valrörelser.

Men det politiska landskapet i Sverige och Europa är förändrat i grunden, enligt partiledaren Gudrun Schyman.

– Det är en oerhörd kantring över i ett samhälle som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger hon när valplattformen presenteras på Feministiskt initiativs kongress i Malmö.

Hon anser att Fi snart är ensamt på den politiska kartan i Sverige om att hävda de mänskliga rättigheterna. Fi vill öka antalet kvotflyktingar, ta bort hindren för familjeåterförening, ge amnesti till flyktingar som väntat länge och återgå till permanent uppehållstillstånd som norm.

– Vi säger öppna gränser, när andra säger stäng.

Schyman, som delar partiledarskapet med nyvalda Gita Nabavi, målar upp bilden av Fi som den stabila klippan i svensk politik. Valplattformen innehåller egentligen inte så mycket nytt, säger hon. Det nya är i stället de andra partiernas omsvängning. Hon pekar på hur nationalistiska krafter vuxit sig starkare, hur miljarderna rullar till försvaret och hur flyktingpolitiken har svängt.

– Det här kommer att beskrivas som den stora skammens tid, säger Schyman och påminner om att människor fortsätter att drunkna i Medelhavet.

Ett nyckelord i partiets valplattform är systemförändring. Det primära målet är inte att nå regeringsställning utan att påverka de andra partierna i en antirasistisk och feministisk riktning. Försvaret ska få mindre pengar, rot- och rut-avdragen ska avskaffas, skatten på köttkonsumtion och på flygresor ska höjas. Den privata konsumtionen ska minska för att mer pengar ska kunna användas gemensamt.

Höjd grundpension tänker partiet göra till en stor fråga, bland annat med en namninsamling och tårtkalas runtom i landet på mors dag. Fi vill också inleda en sänkning av arbetstiden med sikte mot 30 timmars arbetsvecka.

Prognosen för Fi att ta sig in i riksdagen i september ser ganska dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen. Men utgångsläget är bättre än inför förra valet, med dubbelt så många medlemmar och fyra gånger så många lokala organisationer.

Gudrun Schyman ser också en stor väljarpotential i dem som blivit besvikna på S, V och MP.

– Jag möter i alla fall väldigt många människor som är gruvligt besvikna på den politik som förs och som är bestörta över de förslag som läggs fram.

TT: Vilken är er största utmaning inför valrörelsen?

– Att vi fortfarande är en volontär organisation. Vi har ingen personal, inga pengar. Vår största utmaning är att göra vår politik känd för så många som möjligt.