Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Nu öppnar Feministiskt initiativs valkonferens och extrakongress – pressmeddelande

“Klart vi kan” är Feministiskt initiativs valkampanj, som lanseras med ny valfilm vid konferensens öppnande. Feministiskt initiativ samlas i Malmö under helgen för att besluta om riksdagslista och presentera sin valplattform. Partiet håller samtidigt extrakongress för utfyllnadsval av partiledare.

Se Feministiskt initiativs nya valfilm här.

Partiets övergripande budskap i valrörelsen är ”Klart vi kan” eftersom Feministiskt initiativ förnyar politiken. Liksom andra demokratirörelser bildades Feministiskt initiativ ur behovet av förändring. I en levande demokrati utmanas makten hela tiden av människor som organiserar sig för att föra in kunskaper och erfarenheter och vidga perspektiven för att alla ska få sina rättigheter tillgodosedda. Feministiskt initiativ är en del av den demokratiska processen. Vi visar hur hierarkiska och patriarkala strukturer står i vägen för att alla människor ska värderas lika. Precis som andra demokratirörelser som utmanar makten och arbetar för förändring, möter vi motstånd. Men vi vet att förändring är möjlig. Vi har kärleken som drivkraft och vi gör det tillsammans.
Klart vi kan!

Detta kommer hända:

Feministiskt initiativ väljer ny partiledare bredvid Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ presenterar sin valplattform.

Valberedningen presenterar resultatet kring val av riksdagslista.

För mer info: kontakta pressjouren 0706 100 191 eller press@feministisktinitiativ.se