Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Ett samtal om tid att leva och tid att arbeta – ABF huset Stockholm 19 februari

Svenska kvinnors förvärvsfrekvens är högst av OECD-ländernas, vi har tuffa jobb där bemanningen ständigt har slimmats och arbetsförhållandena försämrats, vi har dåliga anställningsvillkor och usla löner.Vi är välutbildade flinka flickor och vi är till och med förhållandevis duktiga på att föda barn. Vi gör mer av hemarbetet och är mycket engagerade i våra barns utbildning och fritidsintresse. Inte konstigt alls att ohälsan är stor och kostnaderna för sjukskrivningarna är rekordhöga.

Att förkorta arbetstiden till i genomsnitt 30 timmar i veckan med bibehållen lön är målet för oss i F! Vi menar att det realistiska är att göra det successivt och har därför i vår ”skugg-statsbudget” lagt fram reformer som ska möjliggöra kortare normalarbetstid för alla.

Men varför tycker nästa alla andra att det är omöjligt?
F! bjuder in till ett samtal om detta den 19 februari kl 18.00 på ABF- huset Sveavägen i Stockholm.

De som deltar i samtalet är:
Malin Junetoft Försäkringskassans Analysenhet
Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads
Sineva Ribeiro Förbundsordförande Vårdförbundet
Carl Schlyter riksdagsledamot (Mp)
Gudrun Schyman Partiledare (F!)

Samtalet kommer att ledas av Annelie Nordström arbetsmarknadspolitisk talesperson, F!

ANMÄL DIG HÄR