Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Nour El Refai ansluter sig till Feministiskt initiativs pensionsupprop – pressmeddelande mynewsdesk.com

På alla hjärtans dag, onsdag, bjuder Nour El Refai och Gudrun Schyman på livestudio för att prata pensionspolitik med hjärta. Därmed ansluter sig Nour El Refai till Feministiskt initiativs pensionsupprop för ett helt nytt och reformerat pensionssystem med en värdig pension åt alla.

Skådespelaren och komikern Nour El Refai har tidigare stöttat Feministiskt initiativs valkampanj 2010. I en serie om sex kortfilmer diskuterade Nour och Gudrun politik på sitt alldeles egna vis. Då, som nu, stod lönefrågan, asylpolitiken, samtyckeslagen, arbetstidsförkortningen, miljöfrågorna och föräldraförsäkringen i fokus. I dag ställer hon sig bakom Feministiskt initiativs pensionsupprop, en namninsamling som pågår fram till mors dag 27 maj. Tillsammans med partiledare Gudrun Schyman ska Nour El Refai bland annat prata pensioner med hjärta.

Feministiskt initiativ har sedan flera år lyft frågan om den växande katastrof som dagens pensionssystem är. Feministiskt initiativ anser att staten ska ta ett större ansvar för att ge ekonomisk grundtrygghet livet ut och att pensionssystemet måste reformeras helt. Under en lång tid har ansvaret för pensionen i allt högre grad skjutits över på arbetsgivarna, individen och dennas anhöriga. För att öka trycket på de som bär ansvar, drivs nu pensionsuppropet.

Läs mer om vår pensionspolitik här

Detta händer på alla hjärtans dag:

10.00 LIVE med Gudrun och Nour på Feministiskt initiativs Facebook-sida. Läs mer

12.00 Pensionsuppropet på stan med Gudrun Schyman

14.00 Torgmöte, Brunkebergsterassen, Drottninggatan utanför Stadsteatern

16.00 Panelsamtal på ABF

För mer information: kontakta pressjouren på 070-610 01 91