Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gudrun på väg mot Norrland

#metoo tydliggör det som feminister berättat om i decennier; att vi lever i ett patriarkalt samhälle och att det skapar strukturella problem i alla våra relationer, från de mest intima och ut i de samhälleliga. Kvinnors underordning på arbetsmarknaden är fortfarande en bärande del i både lönebildningen och i välfärdens otrygga anställningar. Oviljan att korta den dagliga arbetstiden, att vi har över 350 000 fattigpensionärer, att det finns ett motståndet mot att individualisera föräldraförsäkringen är andra konsekvenser. Det mest destruktiva uttrycket är våldet, där ytterst den patriarkala säkerhetspolitiken, militarismen, förutsätter att företrädesvis män, med militära medel, ska försvara nationen och dess kvinnor och barn. Vi ser en nationalism som kastar humanismen över bord i en alltmer brutal flykting- och asylpolitik.

Samtidigt är vi många som vill se en helt annan politik. En politik som leder till både jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och frihet från alla former av diskriminering. Intresset för F! växer. Många vill ha homepartyn eller andra former av möten. Många vill kunna kanalisera sin frustration tillsammans med andra. Därför åker jag på turné. Varje län får besök.

Jag hoppas vi ses!
Gudrun Schyman