Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

PRESSMEDDELANDE från F! Österlen

#metoo-kampanjen har fått hela Sverige att rikta blicken mot den tystnadskultur som så länge möjliggjort mäns strukturella våld mot kvinnor. F! Österlen arrangerar manifestation, musik och möte.

När #metoo-rörelsens alla berättelser nu får allt fler att förstå att det inte handlar om enskilda kvinnor (eller män) som vid enskilda tillfällen råkar ut för enskilda ”skitstövlar” utan att vi faktiskt har ett stort samhälleligt, strukturellt, problem, måste vi agera. Vi måste ställa krav på en annan ordning. Vi måste framhärda i att sexualitet och kärlek utan förtryck är möjligt. Vi måste säga Nej till övergreppen så att vi kan säja Ja till kärleken!

Lördagen den 25 november påminner vi oss om att vi inte är ensamma, att strategier för att motverka våldet finns och att vi som kämpar mot våldet har mycket att lära av varandra. F! Österlen, Tjejjouren i Lund och den nystartade tjejjouren i sydöstra Skåne bjuder den 25 november in till en temadag med syfte att belysa vikten av att prata om våldet. Vi manifesterar och för samtal om #metoo-rörelsens kraft, unga kvinnors särskilda våldsutsatthet och tjejjourernas roll i kampen mot våldet. Vi samlas på Stortorget i Simrishamn kl 13 för en manifestation och fortsätter sedan, i samarbete med tjejjouren i Lund, med musik, föreläsning/ work-shop på Rådhuset, kl 14-17.https://www.facebook.com/events/189248601642217/. Alla är välkomna!