Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

ME TOO Stockholm – Sergels torg

De senaste dagarna har Facebook svämmat över av #metoo. Ett fantastisk initiativ som verkligen har visat på hur stort problemet kring sexuella trakasserier och sexuellt våld faktiskt är. Det har visats otroligt stöd och många har öppet, ärligt och modigt delat med sig av sina berättelser. Samtidigt har det dykt upp mycket ilska. Jag har själv fått uppleva det, och sett hur andra som skrivit #metoo som status också fått otrevliga, hånande kommentarer. Det har på flera ställen uppstått heta diskussioner och långa statusar har skrivits och delats.

Är detta Sverige 2017? Ska det vara såhär?

Vad ska vi göra för att inte tappa detta nu? För att inte låta diskussionerna och berättelserna som kommer ur denna hashtag rinna ur sanden, utan snarare se till att vi en gång för alla får bort sexism och den nedvärderande synen på kvinnor och ickebinära ur vårt samhälle?

Jag känner mig själv helt tom just nu. För mig, precis som för många andra så var det otroligt tufft att posta #metoo. Att behöva tänka igenom saker som hänt och saker som en bara accepterat.

Jag vet inte vad jag vill göra, men jag känner att jag vill göra något. Framförallt vill jag ge alla modiga människor som vågat skriva och dela med sig, ett stort tack för att ni hade kraften. Men också alla som inte orkade eller inte kunde. Jag vill ge dig en kram, och säga att jag ska kämpa för dig också, även om du inte orkar själv just nu.

Vi möts vid Sergels torg på söndag kl 11 för en manifestation där vi ger och får styrka av varandra. Manifestationen kommer att innehålla både tal och artister och är ledd av Frida Boisen, tidigare chefredaktör för GT och numera digital chef på Bonnier Magazines samt krönikör på Expressen.

Kom och börja prata om dessa viktiga frågor som alltid ”glöms bort”, underprioriteras eller förlöjligas. VÅR SÄKERHET OCH VÅRT VÄLMÅENDE ÄR INTE LÖJLIGT – DET ÄR SÅ JÄVLA VIKTIGT. Kom och visa att DU är trött på det här och att nu får det fan vara nog.

*** ALLA som är emot sexuella trakasserier, övergrepp och sexuellt våld är självklart välkomna

Wiktoria
Isa
Blenda
Anna König Jerlmyr
Gudrun Schyman
Beata Kull
Ida Östensson
Elin Sundin
Ida Östensson
Åsa Regner
Kvarstående deltagare från Idol
Luis Lineo
Personliga berättelser
m.fl.

Som sagt tidigare så kommer Frida Boisen att vara moderator under hela eventet!

Tags: