Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Nazistdemonstrationen borde stoppats – feministisktinitiativ.se

Igår trampade nazister taktfast på Göteborgs gator, med fanor och emblem som historiskt tillhör den nazistiska rörelsen. Demonstrationen hade inget tillstånd. Flera demonstranter ska ha skrikigt slagord på temat hot och hat.

Så länge ingen störs är det tillåtet att demonstrera utan tillstånd. Polisen gjorde bedömningen att det hela inte var tillräckligt störande.

Det här är helt oacceptabelt! Vår uppfattning är att nazistiska uniformer, fanor och emblem är tillräckligt störande och stötande för att demonstrationen borde ha stoppats. Gårdagens händelse visar igen hur nödvändigt det är att Sverige följer sina internationella åtaganden och inför ett förbud mot nazistisk organisering!

Gudrun Schyman,
partiledare Feministiskt initiativ
Stina Svensson,
gruppledare Feministiskt initiativ Göteborg