Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

– LÅT DE UNGA STANNA!

Idag debatteras situationen för ensamkommande flyktingbarn i riksdagen. Feministiskt initiativ vill att de ensamkommande unga som varit länge i Sverige ges möjlighet att stanna.

Feministiskt initiativ driver tillsammans med Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa och många andra aktörer kampanjen #låtdeungastanna. Vi arbetar tillsammans för att ge unga rätt till ett tryggt liv i säkerhet:

• Det handlar om mänskliga rättigheter för ensamkommande barn och unga från farliga länder som för flera år sedan flydde för sina liv till oss här i Sverige. Trots obearbetade trauman och orimligt långa asylutredningar har de lyckats rota sig här.
• Det handlar om rent spel. Unga som kom som barn till Sverige för flera år sen blir bedömda enligt den nya tillfälliga lagen. Om Migrationsverkets asylutredningar hade tagit rimligt lång tid skulle de istället bedömts utifrån den ålder de hade när de kom och enligt den lag som då gällde.
• Det handlar om att använda de ungas resurser och de system som byggts upp på ett hållbart sätt – att först bygga system som fungerar och sedan rasera dem i ett slag är slöseri och gynnar varken Sverige eller de unga.
• Slutligen handlar det om att vi vill, kan och måste ta ansvar för en situation där unga ensamkommande lever i extrem utsatthet och risken för att ett parallellsamhälle växer fram är stor. Att ge dem möjlighet att stanna skulle innebära att de kan bo kvar i sina hemkommuner och börja bygga en framtid.