Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Talande tomma skor skapar hjärterum – pressmeddelande

Idag uppmärksammar Feministiskt initiativ vikten av att trygga allas rätt att ta plats i det offentliga rummet. Under morgonen den 2 juli placerar partiets lokalgrupper i hela landet ut rosa skor på platser som är viktiga för det offentliga samtalet, för att visa hur det sexistiska och rasistiska hatet, hotet och våldet tystar enskilda människor och skadar vår demokrati allvarligt.

Med talande tomma skor vill vi uppmärksamma hur många vi är idag som känner det sexistiska och rasistiska hatet, hotet och våldet inpå bara skinnet. Normaliseringen av rasism, nazism och fascism tystar oss och dödar det politiska samtalet. Konsekvenserna är förödande och påtagliga, för oss som människor men också för ett samhälle där vi alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, säger Victoria Kawesa partiledare för Feministiskt initiativ.

Runt om i landet placerar nu Feministiskt initiativs lokalgrupper ut rosa skor på platser som är viktiga för det demokratiska samtalet för att uppmana alla att skapa hjärterum för att säkra demokratin och trygga allas rätt till att ta plats. På detta sätt vill partiet också ge alla en möjlighet att solidarisera sig med alla de, personer och organisationer, som hindras att delta i det offentliga samtalet eller rummet på grund av hat, hot eller våld. Skorna kommer att samlas in ikväll. Om de finns kvar.

Feministiskt initiativ bojkottar Almedalsveckan i år för att markera mot att organiserade nazister tillåts närvara, samtidigt uppmanar vi nu alla som ändå är på plats i Visby att skapa hjärterum på Donnersplats, varje dag mellan 11-12, då vi egentligen skulle varit där och deltagit i det demokratiska samtalet. Med hjärterum skapar vi den värld vi vill leva i. Vi får aldrig acceptera att antidemokratiska krafter tillåts delta i våra gemensamma politiska och demokratiska rum. Här gäller överenskommelsen om att alla människor är lika mycket värda, säger Gudrun Schyman partiledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ bojkottar Almedalsveckan på grund av beslutet att upplåta plats och utrymme åt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Genom bojkotten markerar Feministiskt initiativ mot legitimeringen av rasism och nazism. Partiet vill att regeringen förbjuder nazistisk organisering och att polisen inte ska ge nazistiska grupper rätt att hålla torgmöte.

För mer information
Feministiskt initiativs pressjour 0706-100 191