Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Gudrun Schyman besöker 11 orter i Norrbotten – pressmeddelande

Under måndag 1 februari – torsdag 4 februari kommer Gudrun Schyman besöka 11 orter i Norrbotten och genomföra 12 feministiska homepartyn. Gudrun kommer under dessa föreläsningar prata om hur feminism kan vitalisera politiken och bidra till samhällsutvecklingen. Hur aktuell är jämställdheten i dag? Hur kuggar det in med vår moderna politiska historia?

Vi hoppas att denna turné kan vitalisera en samhällelig och politisk diskussion om jämställdhet i våra norrbottniska kommuner. Norrbotten är det enda län i Sverige där samtliga kommuner skrivit på CEMR-deklarationen och därmed förbundit sig att göra en lokal handlingsplan för det gedigna jämställdhetsarbete som den europeiska jämställdhetsdeklarationen kräver. I dagsläget har ingen norrbottnisk kommun lämnat in sin handlingsplan, enligt CEMR-samordningssidan European Charter for Equality of Women and Men in Local Life.

Turnéplan


Måndag 1 februari

11:00 ÄLVSBYN- Folkhögskolan, Kapellet

15:00 ARVIDSJAUR – Medborgarhuset.

19:00 PITEÅ- Kaleido


Tisdag 2 februari

10:00 LULEÅ, Aulan Lärkan (Gymnasiebyn)

15:00 KALIX – ABF, Strandgatan

19:00 LULEÅ, Örnnässkolan


Onsdag 3 februari

10:00 SÖDRA SUNDERBYN- Folkhögskolan, Aulan

15:00 JOKKMOKK- se separat mail om innehåll.

19:00 BODEN – Stureskolans aula


Torsdag 4 februari

11:00 HAPARANDA, folkhögskolan

14:00 ÖVERTORNEÅ – ABF (eller Röda kvarn om det blir mycket folk)

20:00 KIRUNA – Folkets hus

 

Feministiskt initiativ Norrbotten gör detta i samarbete med lokala F!-grupper men även politiskt obundna arrangörer, t ex studieförbund, gymnasieskolor, folkhögskolor och kvinnojourer.

Länkar:

Ni hittar pressbilder på Gudrun här: www.gudrunschyman.se/press

Länk till CEMR-deklaration samt kommunernas arbete med densamma: www.jamstall.nu

Vill ni veta mer:

Åsa Lundmark, Feministiskt initiativ Norrbotten 070-643 88 23, asa.lundmark@gmail.com

Tags: