Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Fortsätt arbetet för ett jämställt arbetsliv – pressmeddelande

Kommunals oegentligheter med representation, kursgårdar, krogar och kräftor i bastun går inte att försvara. Spritkultur och pampfasoner hör inte hemma i ett modernt samhälle, särskilt inte i facket. Att dela ut lägenheter till den s-märkta sfären är inte heller en lämplig uppgift. Det är självklart att medlemmarna nu utkräver ansvar. Men med Anneli Nordström försvinner nu något så ovanligt som en väldigt självständig och stridbar fackordförande. En ordförande som har arbetat hårt för att modernisera den egna organisationen, som ständigt haft arbetet för jämställdhet för ögonen och som envist stått på sina medlemmars sida. Även när det har krävt ett öppet ifrågasättande av gamla patriarkala normer inom lönebildningen. Det har stört och oroat många, långt utanför den egna LO-sfären. Vem som har ljugit om vad får vi kanske aldrig veta men utan medlemmarnas förtroende kan ingen ledare verka. Kravet på den nya ordföranden måste vara att med full kraft fortsätta arbetet för jämställda löner och anställningsvillkor.

Gudrun Schyman

Partiledare Feministiskt initiativ

läs pressmeddelandet här