Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

P1 morgon – Borde de rödgröna glädjas eller oroas av FI:s framgångar? | Gudrun Schyman
802
post-template-default,single,single-post,postid-802,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

P1 morgon – Borde de rödgröna glädjas eller oroas av FI:s framgångar?

Feministiskt initiativ går framåt i opinionsmätningarna. Hur påverkar det de rödgröna partierna och deras chanser att vinna valet i höst? Frågan har diskuterats livligt sedan vänsterdebattören Göran Greider skrev en ledare i tidningen ETC om att FI riskerar att ta röster från de rödgröna, utan att komma in i riksdagen. Är det rätt att vara taktisk på valdagen? Eller ska man rösta enbart utifrån ideologi? Debatt mellan Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, och Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5838254