Det är helt orimligt att det skiljer flera tusenlappar i månaden i lön efter en gymnasieexamen vid fordonstekniska linjen och en examen vid vårdlinjen. Löneskillnaderna  mellan vården och verkstan, mellan tjänstesektorns ICA och IT och mellan akademikernas socionomen och ekonomen är den största löneskillnaden vi har i Sverige.

– Under ett arbetsliv på 40 år blir det minus 1,2 miljoner kronor för en enskild kvinna, räknat på heltid. Tar vi den faktiska skillnaden, med deltid, blir det minus 3,6 miljoner. Massor med pengar! Det påverkar alla socialförsäkringar – a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och i slutändan pensionen!

– Vi har ett pensionssystem som producerar fattigpensionärer på löpande band, där en majoritet är kvinnor. Detta administreras av en regering som kallar sig feministisk. Rekord i hyckleri!

– Höj garantipensionen, skrota PPM- systemet, stärk den allmänna pensionen, använd pensionsfonderna till grön omställning och hållbar utveckling!

– riksdagspartierna har låst in sig i en pensionsarbetsgruppen och vägrar flytta ett kommatecken med mindre än att de är överens. Det är värre än i Vatikanen. Där kommer det i alla fall ut lite vit rök efter ett tag. Här kommer ingenting! Därför måste arbetsgruppen uppläsas och pensionerna diskuteras i vanlig demokratisk och öppen ordning!

– Sänk arbetstiden i stället för skatten! Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva. Vi ska ha rätt till arbete och tid att leva. Fler kommer att orka mer, det blir färre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet.

– vi vill ha kortare arbetstid, trygga anställningar och rättvisa löner !

Feministbrev 226 – Pojkarnas paradis

Det var en gång två pojkar. Den ena hette Donald och den andre Elon. De lekte som pojkar förväntas göra. Elon älskade bilar, Donald älskade hus. Han byggde stora hus, hela fastigheter. Han köpte och sålde, fifflade med skatten och blev hysteriskt rik. Elon som älskade bilar gjorde egna, fler och fler, i fabriker runt om i världen, och han blev också ofantligt rik. Donald lekte med dockor också. Och han tog dem gärna mellan benen. Det tyckte han var kul, som många pojkar gör, men det tyckte inte alla dockor.

Tiden gick, pojkarna växte upp till  män. Det började synas att de inte bara var två framgångsrika män, vilka som helst. Det började synas att de också fungerade på samma sätt. De ville ha mer. Donald ville ha mer makt så han gav sig in i politiken. Elon ville överskrida jordens gränser så han ville ge sig ut i rymden.

De två superrika pojkarna utvecklades till två superlika entreprenörer. Den egna lekplatsen blev för liten. Men i stället för att bråka med varandra om vem som var störst, bäst och vackrast, som pojkar ofta gör, så slog de sig ihop för att tillsammans  göra om lekplatsen till det de länge drömt om. Ett eget rike.

Donald skulle få utveckla lekplatsen geografiskt, med nya territorier (Grönland, Kanada, kanske bygga ett turistparadis för rika på Gaza, osv). Elon skulle få härja fritt med att göra lekplatsen,  den amerikanska administrationen, lika effektiv som en Tesla-fabrik. Tusentals människor skulle avskedas, myndigheter skulle stängas och pengar till andra delar av världen skulle stanna i riket.

Den ena pojken, han som gett sig in i politiken, han som nu kallades President, utsåg den andra till högsta chef för alla förändringar. Pojkarna log ikapp och solade sig i glansen av det valresultat som de menade hade givit dem dessa extraordinära befogenheter.

Hur sedan invånarna i deras rike, och hur resten av världen,  reagerade på deras lekar förtäljer inte den här sagan.

Men det vi med säkerhet kan säga är att Donald och Elon  försvagar demokratin och att det betyder att många av de rättigheter och friheter som vi brukar bejaka är i fara. Särskilt i deras eget rike, det som heter USA, men också i andra delar av världen, som en konsekvens av deras beslut.

Det vi också vet är att när något sådant här sker, när två superrika och superlika pojkar tar för sig, så inspirerar det också andra pojkar, på andra lekplatser. Därför måste vi, som anser oss vara vuxna, resonera med  varandra om hur vi ska stoppa den här utvecklingen. Bli kreativa och skriva en ny saga. Med lyckligt slut.

Och hur tar vi oss dit?
Vi talar klarspråk. Ett bra exempel är FN:s generalsekreterare, António Guterres.Han konstaterar att ”Vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen”.  ”Vårt bottenlösa begär efter okontrollerad och ojämlik ekonomisk tillväxt har gjort mänskligheten till ett massutrotningsvapen.”  Dessutom fördömer  han det faktum att rikedom och makt ligger i händerna på ett litet antal extremt rika individer.

Vi använder alla de demokratiska verktyg som finns. Allt ifrån att ta plats i parlamentariska församlingar till att organisera oss i någon miljö- och klimatorganisation, till att  skriva artiklar och insändare, till att delta i manifestationer och demonstrationer. Och vi påminner varandra om att civil olydnad och fredliga aktioner är en avgörande del av vår historia.

Vi tar avstånd från våldet och militarismen. Artiklarna 2 och 33 i FN-stadgan är otvetydiga när de ålägger medlemsstaterna att avstå från hot om våld eller användning av våld, mot varje stats territoriella integritet eller politiska oberoende. Samma tydlighet finns i uppmaningen om att förhandla om och lösa alla internationella tvister med fredliga medel. För att komma dit behöver vi synliggöra våldets mekanismer och se hur de, sammantvinnade i det ekonomiska systemets nervbanor, ständigt sätter makten före människan, hur de göder en våldsförhärligande maskulinitet och förklarar kriget som politikens förlängning.

Konsekvenserna är att våldet förgiftar våra samhällen på alla nivåer: i de nära relationerna, i samhällets alltmer beväpnade kriminalitet och just nu i en global upprustning som slår rekord och som blockerar nödvändig klimatpolitik. Normen av dominans, våld och militära maktmedel måste brytas.

Själv har jag bestämt mig för att åka ut på turné, på temat ”Att vara människa i en omänsklig tid”. För att undvika politisk depression redan till frukost behöver vi prata med varandra. synliggöra samband och sammanhang. Ska vi skriva en ny saga med lyckligt slut behöver vi vara kreativa och använda våra samlade erfarenheter på ett klokt sätt. Tillsammans.

Så boka mig!

Gudrun