25 feb Fi väljer gammalrosa politik i nytt klimat – msn.com
Feministiskt initiativ går till val på samma rosa politik som i tidigare valrörelser.
Men det politiska landskapet i Sverige och Europa är förändrat i grunden, enligt partiledaren Gudrun Schyman.
– Det är en oerhörd kantring över i ett samhälle som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger hon när valplattformen presenteras på Feministiskt initiativs kongress i Malmö.
Hon anser att Fi snart är ensamt på den politiska kartan i Sverige om att hävda de mänskliga rättigheterna. Fi vill öka antalet kvotflyktingar, ta bort hindren för familjeåterförening, ge amnesti till flyktingar som väntat länge och återgå till permanent uppehållstillstånd som norm.
– Vi säger öppna gränser, när andra säger stäng.
Schyman, som delar partiledarskapet med nyvalda Gita Nabavi, målar upp bilden av Fi som den stabila klippan i svensk politik. Valplattformen innehåller egentligen inte så mycket nytt, säger hon. Det nya är i stället de andra partiernas omsvängning. Hon pekar på hur nationalistiska krafter vuxit sig starkare, hur miljarderna rullar till försvaret och hur flyktingpolitiken har svängt.
– Det här kommer att beskrivas som den stora skammens tid, säger Schyman och påminner om att människor fortsätter att drunkna i Medelhavet.
Ett nyckelord i partiets valplattform är systemförändring. Det primära målet är inte att nå regeringsställning utan att påverka de andra partierna i en antirasistisk och feministisk riktning. Försvaret ska få mindre pengar, rot- och rut-avdragen ska avskaffas, skatten på köttkonsumtion och på flygresor ska höjas. Den privata konsumtionen ska minska för att mer pengar ska kunna användas gemensamt.
Höjd grundpension tänker partiet göra till en stor fråga, bland annat med en namninsamling och tårtkalas runtom i landet på mors dag. Fi vill också inleda en sänkning av arbetstiden med sikte mot 30 timmars arbetsvecka.
Prognosen för Fi att ta sig in i riksdagen i september ser ganska dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen. Men utgångsläget är bättre än inför förra valet, med dubbelt så många medlemmar och fyra gånger så många lokala organisationer.
Gudrun Schyman ser också en stor väljarpotential i dem som blivit besvikna på S, V och MP.
– Jag möter i alla fall väldigt många människor som är gruvligt besvikna på den politik som förs och som är bestörta över de förslag som läggs fram.
TT: Vilken är er största utmaning inför valrörelsen?
– Att vi fortfarande är en volontär organisation. Vi har ingen personal, inga pengar. Vår största utmaning är att göra vår politik känd för så många som möjligt.